Written by 9:24 pm Media kit, Εκδόσεις s@mizdat

Ανατόλι Μαριενγκόφ Οι κυνικοί

Παιδί του αιώνα του, ορμητικός, θαρραλέος, ανατρεπτικός, βούτηξε στον ωκεανό της εποχής, παρασύρθηκε από τα κύματα και βρέθηκε ολομόναχος και ξεχασμένος στην προκυμαία της Πετρούπολης – Λένινγκραντ, αφήνοντας την τελευταία του πνοή λησμονημένος από τους συγχρόνους του.

Ο Ανατόλι Μπορίσοβιτς Μαριενγκόφ (1887-1962), παραμένει μέχρι σήμερα μία μυστηριώδης, μοναχική μορφή στην ιστορία των ρωσικών γραμμάτων. Ποιητής και δραματουργός, πεζογράφος και επιφυλλιδογράφος, σεναριογράφος και δημοσιογράφος, ήταν ανάμεσα σε εκείνους που ίδρυσαν το κίνημα του Ιμαζινισμού στο πλαίσιο της ρωσικής πρωτοπορίας του 20ού αιώνα.

Πάλεψε με τους δαίμονές του, ηττήθηκε μεγαλοπρεπώς και αποσύρθηκε στην αφάνεια, περιμένοντας καλύτερους καιρούς για ποιητές. Η δικαίωση, όπως συμβαίνει συνήθως, ήρθε μετά θάνατον.

Στους «Κυνικούς» ο Μαριενγκόφ περιγράφει τα γεγονότα του 1918. Το ιστορικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο εκτυλίσσεται η πλοκή είναι ο τρομακτικός σε έκταση και αριθμό θυμάτων ρωσικός Εμφύλιος πόλεμος, κατά τη διάρκεια του οποίου ο πρωταγωνιστής Βλαντίμιρ χαρίζει την αγαπημένη του Όλγα ένα μπουκέτο με αστράκια. Εκείνη όμως ενδιαφέρεται αν στην Μόσχα πωλείται γαλλική πούδρα. Οι γονείς της Όλγας εγκαταλείπουν την Ρωσία, συμβουλεύουν δε την ίδια να παντρευτεί κάποιον Μπολσεβίκο, προκειμένου να κρατήσει το διαμέρισμα που της άφησαν και να μην το δημεύσουν προκειμένου να στεγαστούν στα δωμάτια του κάποιοι ξένοι. Η Όλγα, για να επιβιώσει, πουλάει τα κοσμήματά της.

Ο προσεκτικός αναγνώστης, εύκολα μπορεί να διακρίνει αυτοβιογραφικά στοιχεία στον πρωταγωνιστή Βλαντίμιρ, ο οποίος έχει έναν παράξενο αδελφό, ο οποίος δουλεύει για τους Μπολσεβίκους και τον οποίο προσπαθεί να πείσει πως η πραγματική αγάπη είναι πιο σημαντική από την σοσιαλιστική επανάσταση.

Ο Εμφύλιος πόλεμος μαίνεται, μα οι δύο ερωτευμένοι δεν έχουν μάτια για να δουν την τραγωδία που εκτυλίσσεται μπροστά τους. Ο πρωταγωνιστής κάνει πρόταση γάμου στην Όλγα. Εκείνη συμφωνεί, με το επιχείρημα πως τον χειμώνα κάνει πολύ κρύο κι έτσι είναι βολικό να κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι για να ζεσταθούν.

Η Όλγα αποφασίζει να δουλέψει για τη σοβιετική εξουσία κι έτσι ο Βλαντίμιρ την συστήνει στον αδελφό του. Η Όλγα αρχίζει να διακοσμεί προπαγανδιστικά τραίνα και αποκτάει προσωπικό γραμματέα. Η απιστία δεν αργεί να εμφανιστεί, αποκτάει εραστή, οποίος δεν είναι άλλος από τον αδελφό του πρωταγωνιστή. Ο Βλαντίμιρ αποφασίζει να την αγνοήσει. Βαθιά μέσα στην ψυχή του υποφέρει και σκέφτεται να αυτοκτονήσει πέφτοντας από το παράθυρο. Τον αποτρέπει από το απονενοημένο διάβημα η θέα ενός σωρού σκουπιδιών στο δρόμο κάτω από το σπίτι του. Τη συνέχεια θα τη διαβάσετε στις σελίδες που ακολουθούν…

Η μετάφραση από τα Ρωσικά, καθώς και η εισαγωγή, είναι του Δημήτρη Β. Τριανταφυλλίδη.

 

Ιβάν Μπούνιν: «… συστήνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε το «μυθιστόρημα» του Μαριενγκόφ. Ως ντοκουμέντο, είναι το καλύτερο από όλα τα βιβλία που κυκλοφόρησαν στη Ρωσία, τα χρόνια της σοβιετικής εξουσίας. Ο Μαριενγκόφ είναι ένα υπερκάθαρμα, σε αυτόν ανήκει ένας στίχος για την Θεοτόκο, χειρότερο από ό,τιδήποτε γράφτηκε ποτέ στη γη. Μα το θαυμάσιο «μυθιστόρημά του» είναι πολύ ταλαντούχο, και, όντως, δεν περιέχει καμία ψευτιά. Επαναλαμβάνω πως πρόκειται για πολυτιμότατο ιστορικό ντοκουμέντο»

Ιωσήφ Μπρόντσκι: «Οι Κυνικοί είναι ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά έργα της ρωσικής πρωτοπορίας του 20ού αιώνα.»

Γιούρι Άιχενβαλντ: «Το να δυσαρεστηθούμε με αυτό το μυθιστόρημα, δεν θα σήμαινε τίποτα άλλο, παρά να δώσουμε μεγάλη ικανοποίηση στον σοβιετικό συγγραφέα, αφού, προφανώς, θέλει να εκπλήξει, να δυσαρεστήσει – epater le bourgeois ή εκείνους που δεν έχει απαλλαγεί ακόμη από την αστική προκατάληψη της ντροπής. Σε σχέση με αυτό, είναι δύσκολο να γράψει κανείς για τους «Κυνικούς», γιατί θα έπρεπε να παραθέσει αποσπάσματα από αυτούς και αυτό είναι αποτρόπαιο και ντροπιαστικό, θα προσέβαλλε κάθε αίσθημα αηδίας… Σε ένα πράγμα έχει δίκιο ο Μαριενγκόφ, ο μπολσεβικισμός είναι κυνισμός, ο μπολσεβικισμός είναι το σχολείο του κυνισμού».

ISBN : 978-618-5220-54-9

Μυθιστόρημα

Λιανική τιμή: 23  ευρώ

Σελ:290

Διανομή:

άΠειρος χώρα

Θοδωρής Παντούλας

2114109989

6975835988

(Visited 2 times, 1 visits today)
Close