Written by 7:01 pm Media kit

Αντρέι Πλατόνοφ Το βιολί της Μόσχας & άλλα διηγήματα

Ο Αντρέι Πλατόνοφ (1899-1951) ανήκει στην «Αγία Τριάδα» των συγγραφέων της σοβιετικής εποχής μαζί με τον Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ και τον Γιεβγένι Ζαμιάτιν, οι οποίοι με το έργο τους καθιέρωσαν τον όρο αντιουτοπία στη ρωσική λογοτεχνία του 20ού αιώνα.

Στιβαρός μα και ευαίσθητος συγγραφέας ο Αντρέι Πλατόνοφ κατά τη διάρκεια της ζωής του κατέγραψε με ιδιαίτερη επιμέλεια την εποχή του και περιέγραψε τα πάθη και τα δεινά του λαού του, υποφέροντας και ο ίδιος από το σκληρό και απάνθρωπο σταλινικό καθεστώς.

Ο Ιωσήφ Μπρόντσκι στο δοκίμιο του «Καταστροφές στον αέρα» έγραψε για τον Πλατόνοφ : «ο Πλατόνοφ γεννήθηκε ο 1899 και πέθανε το 1951 από τη φυματίωση, έχοντας μολυνθεί από το γιο του, την απελευθέρωση του οποίου από τη φυλακή κατάφερε μετά από μεγάλες προσπάθειες, μόνο και μόνο για να πεθάνει ο γιος του στα χέρια του. Από τη φωτογραφία μας κοιτάζει ένα αδυνατισμένο πρόσωπο, απλό, σαν αγροτική περιοχή, μας κοιτάζει υπομονετικά και με κάποια ετοιμότητα, θαρρείς, θα δεχτεί και θα ξεπεράσει όλα όσα του φέρει η μοίρα».

Στο βιβλίο «Το βιολί της Μόσχας και άλλα διηγήματα» ο Έλληνας αναγνώστης έχει την ευκαιρία να έρθει κοντά στο έργο του σημαντικού αυτού δημιουργού, να διαπιστώσει την ευγένεια της ψυχής, την ευαισθησία αλλά και την ευθυκρισία του. Να μάθει λεπτομέρειες για τη ζωή του ανθρώπου τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, αλλά και να συγκινηθεί με τον ηρωισμό των απλών πολιτών κατά της διάρκεια του φονικού Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου.

Η επιλογή των διηγημάτων, η εισαγωγή και η μετάφραση είναι του Δημήτρη Β. Τριανταφυλλίδη.

ISBN : 978-618-5220-43-3

διηγήματα

Λιανική τιμή: 12 ευρώ

Σελ: 200

Διανομή:

άΠειρος χώρα

Θοδωρής Παντούλας

2114109989

6975835988

(Visited 2 times, 1 visits today)
Close