Written by 7:47 am Media kit, Εκδόσεις s@mizdat

Δανιήλ Γκράνιν Ο ανθυπολοχαγός μου

Ένα μυθιστόρημα συνομιλία του συγγραφέα με τον νεαρό εαυτό του, το οποίο περιγράφει τους τραγικούς πρώτους μήνες της γερμανικής εισβολής στην Ε.Σ.Σ.Δ., τις κακουχίες και τα δεινά των σοβιετικών απλών στρατιωτών, τις αστοχίες της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας, η οποία κατελήφθη εξ απηνής, παρά τις συνεχείς αναφορές για την επικείμενη επίθεση των χιτλερικών.

Ακολουθεί μία σπαρακτική περιγραφή της πολιορκίας του Λένινγκραντ και του αγώνα που έδωσαν στρατιώτες και κάτοικοι για να αποκρούσουν τις γερμανικές επιθέσεις. Τέλος, ο συγγραφέας κάνει μία εκτενή αναφορά στα μεταπολεμικά χρόνια, στις συνθήκες που γέννησαν μέσα του την αμφιβολία και, εν τέλει, την απόρριψη των προηγούμενων καθεστωτικών μύθων και προσπαθεί με ματιά νηφάλια στα τέλη της ζωής του να αποτιμήσει εκείνη την περίοδο, αποτίοντας φόρο τιμής στη μνήμη των συμπολεμιστών του.

«Ο ανθυπολοχαγός μου» είναι μία εκ βαθέων εξομολόγηση ενός συγγραφέα που διήνυσε μεγάλη διαδρομή στη ζωή και στα γράμματα.

Ο Δανιήλ Γκράνιν (1909-2017), ενώ σπούδασε στο Πολυτεχνείου και σε νεαρή ηλικία βρέθηκε μέσα στη δίνη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, ξεκίνησε να γράφει και σταδιακά κατέκτησε μία επίζηλη θέση στα ρωσικά γράμματα του 20ου αιώνα, αλλά και στις καρδιές των συμπατριωτών του που τον θεωρούν ως «φωνή της συνείδησης» της Ρωσίας.

Παρά τις πολλές τιμές και βραβεύσεις που απόλαυσε εν ζωή, ο ίδιος παρέμεινε σεμνός και λιτός μέχρι το τέλος της ζωής του, δίνοντας έτσι, λαμπρό παράδειγμα στους συγκαιρινούς αλλά και στις επερχόμενες γενιές.

«Ο ανθυπολοχαγός μου» ανήκει στη χορεία των λογοτεχνικών έργων με θεματική από τον πόλεμο, αλλά, ουσιαστικά, είναι ένας ύμνος στη ζωή, στην αλληλεγγύη και στην αγάπη για τον πλησίον, ανεξάρτητα από τις συνθήκες, μέσα στις οποίες βρίσκεται υποχρεωμένος να ζήσει και να δράσει ο άνθρωπος.

Η εισαγωγή και η μετάφραση από τα Ρωσικά είναι του Δημήτρη Β. Τριανταφυλλίδη

 

ISBN : 978-618-5220-56-3

Μυθιστόρημα

Λιανική τιμή: 20 ευρώ

Σελ:300

Διανομή:

άΠειρος χώρα

Θοδωρής Παντούλας

2114109989

6975835988

(Visited 6 times, 1 visits today)
Close