Written by 8:16 am Αργυρός αιώνας, Ιστορία

Δύο επιστολές της Άννας Αχμάτοβα προς τον Ι. Β. Στάλιν

Αξιοσέβαστε Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς

Γνωρίζοντας την ιδιαίτερη προσοχή που δίνετε στις πολιτιστικές δυνάμεις της χώρας και, συγκεκριμένα στους συγγραφείς, αποφάσισα να σας στείλω αυτή την επιστολή.

Στις 23 Οκτωβρίου στο Λένινγκραντ συνελήφθησαν ο σύζυγός μου Νικολάι Νικολάγιεβιτς Πούνιν (καθηγητής της Ακαδημίας Τεχνών) και ο γιος μου Λεβ Νικολάγιεβιτς Γκουμιλιόφ (φοιτητής του Κρατικού Πανεπιστημίου του Λένινγκραντ).

Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς, δεν γνωρίζω ποιες κατηγορίες τους προσάπτουν, σας δίνω όμως το λόγο της τιμής μου πως δεν είναι ούτε φασίστες, ούτε κατάσκοποι, ούτε συμμετείχαν σε αντεπαναστατικές οργανώσεις.

Ζω στην Ε.Σ.Σ.Δ. από την αρχή της επανάστασης και ποτέ δεν θέλησα να εγκαταλείψω τη χώρα, με την οποία έχω δεσμούς καρδιάς και λογικής. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τα ποιήματά μου δεν δημοσιεύονται και οι απόψεις των κριτικών που χαρίζουν πολλές πίκρες, δεν έχασα το ηθικό μου· σε πολύ δύσκολες υλικές αλλά και ηθικές συνθήκες συνέχισα να εργάζομαι και ήδη δημοσίευσα μια εργασία για τον Πούσκιν, ενώ μία δεύτερη βρίσκεται στο τυπογραφείο.

Στο Λένινγκραντ ζω πολύ απομονωμένη και συχνά είμαι άρρωστη για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η σύλληψη των δύο μοναδικών δικών μου ανθρώπων είναι ένα χτύπημα που δεν μπορώ να αντέξω.

Σας παρακαλώ Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς να επιτρέψετε στο σύζυγο και τον γιο μου να επιστρέψουν κοντά μου, έχοντας την πεποίθηση πως για αυτό κανείς δεν πρόκειται να μετανοιώσει.

Άννα Αχμάτοβα

1 Νοεμβρίου 1935

Η απόφαση του Στάλιν

Προς το Τ. Γιάγκοντα. Να απελευθερωθούν οι Πούνιν και ο Γκουμιλιόφ και να ενημερωθώ για την εκτέλεση της εντολής

Ο Λέβ Γκουμιλιόφ

Η Άννα Αχμάτοβα προς τον Ι. Β. Στάλιν

24 Απριλίου 1950

Λένινγκραντ

Φοντάνκα 34, διαμέρισμα 44

Αξιοσέβαστε Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς!

Έχω, άραγε, το δικαίωμα να ζητήσω την μεγαλοθυμία σας για τη δυστυχία μου;

Στις 6 Νοεμβρίου στο Λένινγκραντ συνελήφθη ο γιος μου, Λεβ Νικολάγιεβιτς Γουμιλιόφ, διδάκτωρ Ιστορίας. Σήμερα κρατείται στην Μόσχα (στην φυλακή Λεφόρτοβο).

Είμαι ήδη γριά και άρρωστη και δεν θα αντέξω τον χωρισμό από τον μοναδικό μου γιο.

Σας ικετεύω να μου φέρετε πίσω τον γιο μου. Το μεγαλύτερο όνειρό μου είναι να τον δω να εργάζεται και να δοξάζει τη σοβιετική επιστήμη.

Τόσο για εκείνον, όσο και για μένα είναι ιερός χρέος η υπηρεσία προς την πατρίδα.

Άννα Αχμάτοβα

Μετάφραση από τα Ρωσικά Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης©

 

(Visited 5 times, 1 visits today)
Close