Written by 10:13 am Ιστορία

Μαρίνα Τσβετάγιεβα Επιστολή στον Λαβρέντι Μπέρια

14 Ιουνίου 1941

Μόσχα

Προς τον Λαϊκό Κομισάριο Εσωτερικών Υποθέσεων

συν. Λ. Π. Μπέρια

Αξιότιμε σύντροφε

Απευθύνομαι σε εσάς με το παρακάτω αίτημα. Από την 27 Αυγούστου 1939, είναι φυλακισμένη η κόρη μου Αριάδνη Σεργκέγιεβνα Εφρόν και από 10 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς, ο σύζυγός μου Σεργκέι Γιάκοβλεβιτς Εφρόν (Αντρέγιεφ).

Μετά την σύλληψη ο Σεργκέι Εφρόν βρισκόταν αρχικά στην Εσωτερική φυλακή, στην συνέχεια μεταφέρθηκε στην φυλακή Μπουτίρσκαγια, μετά στην φυλακή Λεφόρτοφσκαγια και σήμερα έχει μεταφερθεί ξανά στην Εσωτερική.

Με βάση το γεγονός ότι ο σύζυγός, μετά από μία μακρά χρονική περίοδο, μεταφέρθηκε ξανά στην Εσωτερική φυλακή και κρίνοντας από το διάστημα φυλάκισης και των δύο (ο Σεργκέι Εφρόν 8 μήνες, η Αριάδνη Εφρόν 10 μήνες) νομίζω πως η ανάκριση, ίσως, να πλησιάζει στο τέλος της.

Όλο αυτό το διάστημα ανησυχούσα πολύ για την τύχη των οικείων μου, ιδιαίτερα του συζύγου μου, ο οποίος συνελήφθη όντας ασθενής (πριν την σύλληψή του ήταν επί δύο χρόνια βαριά άρρωστος). Την τελευταία φορά που θέλησα να ρωτήσω για την εξέλιξη της ανάκρισης (την 5η Ιουνίου, επί της οδού Κουζνέτσκι 24), το στέλεχος της NKVD δεν μου έδωσε το συνηθισμένο ερωτηματολόγιο, αλλά με συμβούλεψε να απευθυνθώ σε εσάς με την παράκλησή να μου επιτραπεί μια συνάντηση.

Λεπτομερώς για τους οικείους μου και για εμένα προσωπικά σας είχα γράψει τον Δεκέμβριο της περασμένης χρονιά. Σας θυμίζω μόνο πως μετά από δύο χρόνια κατάφερα να βρεθώ με τους οικείους μου πολύ λίγο: με την κόρη μου δύο μήνες, με τον σύζυγό μόλις τρεισίμισι, ότι είναι βαριά ασθενής, ότι έζησα μαζί του 30 χρόνια και δεν έχω συναντήσει καλύτερο άνθρωπο.

Σας θερμοπαρακαλώ, αξιότιμε σύντροφε Μπέρια, αν υπάρχει ακόμη και η παραμικρή δυνατότητα, να επιτρέψετε να έχω αυτή τη συνάντηση.

Μαρίνα Τσβετάγιεβα

Προσωρινά διαμένω στην παρακάτω διεύθυνση:

Μόσχα, οδός Χέρτσεν, κτίριο 6, διαμέρισμα 20, (τηλ. Κ-0-40-13).

Η Μαρίνα Τσβετάγιεβα και η Αριάδνη Εφρόν

Η επιστολή αυτό, όπως και οι προηγούμενες της Τσβετάγιεβα, διαδιβάστηκαν στο ανακριτικό τμήμα και αρχειοθετήθηκε στον φάκελο, χωρίς να απαντηθεί ποτέ.

Από το βιβλίο του Β. Σενταλίνσκι «Σκλάβοι της ελευθερίας. Βιβλίο δεύτερο».

Μετάφραση από τα Ρωσικά Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης©

 

(Visited 6 times, 1 visits today)
Close