Written by 4:26 pm Media kit, Εκδόσεις s@mizdat

π. Πάβελ Φλορένσκι Η αντίστροφη προοπτική (νέα κυκλοφορία)

Ο π. Πάβελ Φλορένσκι έχει μείνει στην ιστορία ως ο τελευταίος εγκυκλοπαιδιστής του ρωσικού πολιτισμού. Ιερέας, θεολόγος, φιλόσοφος, φυσικός, μα πάνω απ’ όλα στοχαστής, άφησε πίσω του ένα τεράστιο σε εύρος και όγκο έργο, το οποίο, δυστυχώς, είναι ελάχιστα γνωστό στην πατρίδα μας.

Το ογκώδες έργο του Ο στύλος και η δικαίωση της αλήθειας ένα δοκίμιο ορθόδοξης θεοδικίας, αποτελεί σήμερα το opus magnus των θεολογικών σπουδών σε πολλές δυτικές χώρες αλλά και στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

Ανάμεσα στις άλλες ασχολίες του ο π. Πάβελ Φλορένσκι ασχολήθηκε και με ζητήματα αισθητικής, συγγράφοντας δοκίμια για ζητήματα ζωγραφικής, ναοδομίας, μουσειολογίας, αισθητικής, ιστορίας της τέχνης κλπ.

Η Αντίστροφη προοπτική είναι ένα δοκίμιο που συνδυάζει τον φιλοσοφικό στοχασμό, την θεολογική του προέκταση αλλά και τους προβληματισμούς γύρω από τα ζητήματα της προοπτικής στη ζωγραφική.

Ο Πάβελ Φλορένσκι υπήρξε μία ιδιαίτερη μορφή των ρωσικών γραμμάτων. Είναι αξιοσημείωτη η ευρυμάθεια και η πολυμέρεια του Ρώσου επιστήμονα, φιλοσόφου και θεολόγου, ο οποίος παρουσίασε μεγάλης σπουδαιότητας έργο και μάλιστα σε διαφορετικούς τομείς της γνώσεως. Οπωσδήποτε ο Φλορένσκι συνέβαλε στην θεμελίωση της λεγόμενης ρωσικής «θρησκευτικής φιλοσοφίας» του 20ού αι., μαζί με τον Ν. Λόσσκυ (1870-1960), τον Ν. Μπερντιάγιεφ, τον Σ. Μπουλγκάκοφ, τον Σ. Φρανκ (1877-1950), και τον Π. Στρούβε (1870-1944).

Η μετάφραση είναι του Δημήτρη Β. Τριανταφυλλίδη και έγινε από τα Ρωσικά, ενώ ο πρόλογος υπογράφεται από τον Δημήτρη Μπαλτά.

 

ISBN 978-618-5220-13-6

Φιλοσοφικά δοκίμια

Λιανική τιμή: 10 ευρώ +ΦΠΑ

Διανομή:

 ΔΙΑΝΟΜΗ

άΠειρος  χΩρα

Θοδωρής Παντούλας

6975835988

2114109989

(Visited 7 times, 1 visits today)
Close