Written by 7:30 am Media kit, Εκδόσεις s@mizdat

Στέπα # 5

Στον μεγάλο συγγραφέα της ρωσικής λογοτεχνίας του Εικοστού αιώνα, του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ είναι αφιερωμένο το #5 του περιοδικού Στέπα. Στο αφιέρωμα περιλαμβάνονται κείμενα από τα αποχαρακτηρισμένα αρχεία των μυστικών υπηρεσιών, του Κρεμλίνου, αλλά και του προσωπικού αρχείου του Ι.Β. Στάλιν για τον συγγραφέα. Για πρώτη φορά δημοσιεύονται και δύο διηγήματα του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ μεταφρασμένα στα Ελληνικά.

Ο διάσημος σκηνοθέτης Ρίμας Τουμινάς, αναλύει τα συναισθήματα που ένιωσε και τα σκηνοθετικά προβλήματα που αντιμετώπισε για την πολυσυζητημένη θεατρική παράσταση «Οιδίπους τύραννος» του προηγούμενου καλοκαιριού.

Στο ίδιο τεύχος ο ελληνιστής, καθηγητής του Κρατικού Πανεπιστημίου Ανθρωπιστικών Σπουδών της Μόσχας Αλεξάντρ Μάρκοφ μας μεταφέρει στη σημερινή λογοτεχνική ζωή της Ρωσίας αλλά και στη γενικότερη πνευματική ζωής της πατρίδας του.

Η Σταυρούλα Τσούπρου ανοίγει μια ακόμη σελίδα από τον Λέοντα Τολστόι και με άρθρο της μας εξηγεί τη στάση που κρατούσε απέναντι του ο Έλληνας συγγραφέας Αθανασιάδης.

Από το μακρινό Νοβοσιμπίρσκ, η Σβετλάνα Κορνιένκο, μας εξηγεί γιατί η ποίηση είναι διαπραγμάτευση σύμφωνα με την Μαρίνα Τσβετάγιεβα και τον Οσίπ Μαντελστάμ.

Ειδικό αφιέρωμα στον Καζιμίρ Μάλεβιτς με κείμενα του για την τέχνη, τη ζωγραφική και την αρχιτεκτονική που μεταφράζονται για πρώτη φορά στα Ελληνικά.

Στη στήλη «Θέατρο» δημοσιεύεται ολόκληρο το θεατρικό έργο του πατέρα του ρωσικού Συμβολισμού Αλεξάντρ Μπλοκ με τίτλο «Περί έρωτος, ποιήσεως και διορισμού στο δημόσιο».

Πλούσια είναι και αυτή τη φορά τα «Τετράδια ρωσικής σκέψης» με ειδικό αφιέρωμα στον άγνωστο Αλεξέι Λόσοφ, την εμβληματική αυτή μορφή των ρωσικών γραμμάτων στον 20ο αιώνα.

«Ανατολή και Δύση» είναι το ιδιαίτερα σημαντικό δοκίμιο του Νικολάι Μπερντιάγιεφ, ενώ ο διάσημος καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Οικονομίας της Μόσχας Βλαντιμίρ Κάντρο μας εξιστορεί την ζωή και την πνευματική διαδρομή του πρώτου Ρώσου Ευρωπαίου Νικολάι Καραμζίν.

Φυσικά, πλούσια είναι η παρουσία της ποίησης στο τεύχος με έργα των κλασσικών Ρώσων ποιητών Νικολάι Καραμζίν. Αλεξέι Χομιακόφ και Μιχαήλ Λέρμοντοφ ή των εκπροσώπων του Αργυρού αιώνα Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι. Αλεξέι Κριουτσόνιχ, Βελιμίρ Χλέμπνικοφ και Άννας Αχμάτοβα. Χωρίς να υστερούν βέβαια και οι φωνές της σοβιετικής περιόδου με αντιπροσωπευτικά έργα του Γιεβγκένι Γιεφτουσένκο, του Αρσένι Ταρκόφσκι και του Μπορίς Σλούτσκι.

Πλούσιες βιβλιοκριτικές αλλά και η στήλη «Αντίδωρα» με έργα συγχρόνων Ελλήνων δημιουργών, εμπνευσμένα από τη Ρωσία και την πλούσια λογοτεχνική και πνευματική της ζωή.

Περιεχόμενα

Συντακτικόν 8-9

Ρώσοι κλασσικοί 10 – 16
Νικολάι Καραμζίν – Αλεξέι Χομιακόφ – Μιχαήλ Λέρμοντοφ

Αργυρός αιώνας 18- 25
Βλαδίμηρος Μαγιακόφσκι – Αλεξέι Κριουτσόνιχ – Βελιμίρ Χλέμπνικοφ – Άννα Αχμάτοβα

Αυτοβιογραφία 26 – 27
Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ

Συνέντευξη 28 – 35
Αλεξάντρ Μάρκοφ Στη Ρωσία η λογοτεχνία δημιουργείται εκτός των επίσημων θεσμών

Φωνές 36 – 42
Γιεβγκένι Γιεφτουσένκο – Αρσένι Ταρκόφσκι – Μπορίς Σλούτσκι

Επετειακόν 44 – 95
Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, ο Μαιτρ της ρωσικής λογοτεχνίας

Διήγημα 94 – 107
Αντρέι Μπέλι – Βασίλι Γκρόσμαν – Γιούρι Μαμλέγιεφ – Νατάλια Κλιουτσάρεβα

Συνέντευξη 108 – 113
Ρίμας Τουμινάς Χαιρετίζω την επιθυμία του ανθρώπου να ορίζει την μοίρα του

Δοκίμιο 114 – 121
Αλεξάντρ Μπλοκ Η αποστολή του ποιητή

Ρωσική πρωτοπορία 122
Καζιμί Μάλεβιτς Κείμενα για τον Σουπριματισμό
Από τον Κυβισμό στον Σουπριματισμό 125 – Η γενεαλογία του Σουπριματισμού 131 – Η διακήρυξη των δικαιωμάτων του ζωγράφου 133 – Ο καθρέφτης του Σουπριματισμού 135 – Η αρχιτεκτονική ως χαστούκι στο σιδηρομπετόν 137

Θέατρο – 142
Αλεξάντρ Μπλοκ Περί έρωτος, ποιήσεως και διορισμού στο δημόσιο

Cinema – 152
Βαντίμ Γιούσοφ Ο μάγος της εικόνας 152 – Ο μονόλογος ενός διευθυντή φωτογραφίας 154

Στοχασμοί – 156
Σταυρούρα Τσούπρου Η Γκαλίνα Ντιουράγκινα, ο Τολστόι και ένας Έλληνας μαθητής του 156 – Σβετλάνα Κορνιένκο Η ποίηση ως διαπραγμάτευση στη Μαρίνα Τσβετάγιεβα και τον Οσίπ Μαντελστάμ – 168

Φωτογραφία – 178
Λεβόν Οσεπιάν ο κοσμοπολίτης

Τετράδια ρωσικής σκέψης

Στοχασμοί – 190
Κωνστανίνος Παπουλίδης Τα μοναχολόγια των Ρώσων αγιορειτών μοναχών 190 – Βλαντίμιρ Κάντορ Νικολάι Καραμζίν ο πρώτος Ρώσος Ευρωπαίος – 193

Αφιέρωμα στον Αλεξέι Λόσεφ – 212
Σωτήρης Δημόπουλος Ο φιλόσοφος κρυπτο-μοναχός Αλεξέι Λόσεφ 212 –
Ο άγνωστος Λόσεφ, συνέντευξη της Τάχο – Γκόντι – 215

Φιλοσοφία – 222
Νικολάι Μπερντιάγιεφ Ανατολή και Δύση 222 – Ιππόλυτος Γκοφστέτερ Η χαραυγή του πνεύματος 236 – Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης Ο Πλάτωνας και η Ρωσία 244

Βιβλιοστάσιο – 260
Βυζάντιο και Ρωσία 260 – Ιστορία της Ρωσίας 264 – Ο ηρωισμός και ο άθλος 269 – Αναζητώντας την Κωνσταντινούπολη 272 – Ελληνικές σπουδές στην Ουκρανία 275 – Τhe discovery of chance. The life a and thought of Alexander Ηerzen 278 – L’ empire d’ Eurasie. Une histoire de l’ empire russe de 1552 à nos jours 280.

Αντίδωρα 284
Μιχάλης Πάτσης Στο Περιντέλκινο (χαμένα βήματα) 285 – Αγγελική Πεχλιβάνη From Russia with love 293 – Γιώργος Θαλασσινός Δύο ποιήματα 295 – Κώστας Καλαπανίδας Στους στρατευμένους ποιητές 296

Συνεργάτες – 298

(Visited 5 times, 1 visits today)
Close