Written by 7:55 pm Blog, Ιστορία

Βσέβολοντ Μέγιερχολντ Ικετεύοντας τον τύραννο

Όχι αργότερα από τις 14.08.1936

Αγαπητέ Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς

Οι σκέψεις μου για τον όγκο και τη σημασία της δουλειάς Σας πάντα σταματούσαν την πολύχρονη επιθυμία μου να Σας δω. Ωστόσο, τώρα, όταν γνωρίζω πως Εσείς αρχίσατε να ενδιαφέρεστε με ζήλο για τη τέχνη και, συγκεκριμένα, για το θέατρο, θεωρώ σκόπιμο να Σας παρακαλέσω για μια συνάντηση προκειμένου να Σας πως για τα σχέδια μου για τα επόμενα 3 – 5 χρόνια αναφορικά με τη δυνατότητα, η οποία μου δίνεται μετά την ολοκλήρωση της οικοδόμησης του νέου κτιρίου.

Το κύριο άρθρο της «Πράβντα» από 8ης Αυγούστου («Να εμβολιάσουμε στους μαθητές της αγάπη για την κλασσική λογοτεχνία») – με υποχρεώνει και ως κομμουνιστή και ως καλλιτέχνη, να συνειδητοποιήσω την ευθύνη μου, και θέλω να Σας εκθέσω μια σειρά σκέψεων επ’ αυτού.

Γνωρίζω επίσης ότι καθαρά ανθρώπινα – η συνάντηση μαζί Σας θα με σκληραγωγήσει, θα μου δώσει δύναμη, την δυνατότητα να γλιτώσω από την κατάθλιψη, στην οποία βρίσκομαι ως καλλιτέχνης και να δουλέψω με νέα ορμή

Σας αγαπώ

Βσέβολοντ Μέιγιερχολντ

Υ.Γ. Στις 14 Αυγούστου στις 1 τη νύχτα φεύγω για το Ντομπάς (περιοδεία του θεάτρου), στις 24 του μήνα θα είμαι στη Μόσχα.

Τηλ 5. 87 – 31.

Φυλάσσεται στο Ρωσικό Κρατικό Αρχείο, Υπόθεση 558,  Κατάλογος 11, Φάκελος 775. φύλλο 99. Δαχτυλογραφημένο πρωτότυπο. Υπογραφή χειρόγραφη.

Σημείωση δια χειρός Πασκεμπίσεφ:  «Να ενημερωθεί πως αυτή την περίοδο ο σύντροφος Στάλιν δεν έχει χρόνο. Π.»

Σημείωση δια χειρός του βοηθού του Στάλιν, Μπορίς Ντβινσκόι : «Ειπώθηκε στον Μέγιερχολντ 31 Αυγούστου 1936, Μπ. Ντβ».

Μετάφραση από τα ρωσικά Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης ©

(Visited 7 times, 1 visits today)
Close