Written by 5:35 pm Blog

Βόλαντ Verba volant

Το γεγονός είναι το πιο επίμονο πράγμα στον κόσμο.

Όλα θα είναι σωστά, έτσι φτιάχτηκε ο κόσμος.

Τα χειρόγραφα δεν καίγονται!

Ναι, ο άνθρωπος είναι θνητός, αλλά αυτό δεν είναι όλη η συμφορά. Το κακό είναι ότι μερικές φορές γίνεται ξαφνικά θνητός κι όλο το κόλπο είναι αυτό!

Ένα τούβλο ποτέ δεν πέφτει στο κεφάλι κανενός χωρίς λόγο.

Οι άνθρωποι είναι άνθρωποι. Αγαπούν το χρήμα, αλλά αυτό ισχύει από πάντα… Η ανθρωπότητα αγαπάει το χρήμα, όπως κι αν είναι φτιαγμένο, από δέρμα, από χαρτί, από μπρούτζο ή από χρυσό. Εντάξει, είναι επιπόλαιοι… και λοιπόν… και η φιλανθρωπία αγγίζει μερικές φορές την καρδιά τους… συνηθισμένοι άνθρωποι… γενικά θυμίζουν τους προηγούμενους… το ζήτημα της στέγασης όμως τους έχει χαλάσει…

Να έχετε υπόψη σας ότι ο Ιησούς υπήρξε.

Φρεσκάδα υπάρχει μόνο μία, η πρώτη, που είναι και η τελευταία. Κι αν ο οξύρυγχος δεν είναι φρέσκος, πάει να πει πως είναι μπαγιάτικος!

Το πιο ενδιαφέρον σε τούτες τις ψευτιές είναι ότι είναι ψευτιές από την πρώτη μέχρι την τελευταία λέξη.

Τι είναι αυτός ο κριτικός Λατούνσκι;

Και γιατί έπρεπε να προσπαθήσετε μόνη σας;

Όπως σας βολεύει, όπως σας βολεύει.

Για, καθίστε!

Έτσι πρέπει!

Μήπως θέλετε να πείτε κάτι για αντίο;

Σωστά! Έχετε απόλυτο δίκιο!

Σας μάθαμε να μην ζητάτε  ποτέ και τίποτα! Ποτέ και κανέναν και ιδιαίτερα εκείνους που είναι ισχυρότεροι από εσάς. Οι ίδιοι θα σας προτείνουν και θα σας τα δώσουν όλα!

Καθίστε, περήφανη γυναίκα! Λοιπόν, Μαργκό, τι θα θέλατε προκειμένου σήμερα να γίνετε η οικοδέσποινά μου; Τι θα θέλατε για να έρθετε στον χορό γυμνή; Πόσο αποτιμάτε το γόνατό σας; Τι θα παθαίνατε από τους καλεσμένους μου, τους οποίους πριν λίγο αποκαλέσατε κρεμασμένους; Μιλήστε! Τώρα πια μιλήστε χωρίς ντροπές: εγώ σας το πρότεινα.

Εμπρός λοιπόν, πιο τολμηρά!

Ξυπνήστε την φαντασία σας, σπιρουνίστε την! Και μόνο για την παρουσία στη σκηνή της δολοφονίας αυτού του ξοδφλημένου καθάρματος του βαρόνου αξίζει να παρασημοφορηθεί ο άνθρωπος, ιδιαίτερα αν πρόκειται για γυναίκα. Λοιπόν;

Να απαιτείτε, να απαιτείται, δόνα μου, να απαιτείτε ένα πράγμα!

Δεδομένου ότι το να δωροδοκηθείτε από αυτή την βλαμμένη την Φρίντα, έχει, φυσικά, αποκλειστεί κατηγορηματικά, – αφού αυτό θα ήταν ασύμβατο με την βασιλική σας αξιοπρέπεια – δεν ξέρω τι να κάνω.

Απομένει, παρακαλώ, μόνο ένα πράγμα –  να μαζέψω κουρέλια και να κλείσω με αυτά όλες τις χαραμάδες της κρεβατοκάμαράς μου.

Εγώ αναφέρομαι στην φιλανθρωπία. Μερικές φορές εντελώς ξαφνικά και ύπουλα διεισδύσει μέσα από τις στενότερες χαραμάδες. Γι’ αυτό και μιλάω για κουρέλια.

Έξω απ’ εδώ!

Σκάσε.

Με βάση όσα γνωρίζω είστε άνθρωπος εξαιρετικής καλοσύνης; Άνθρωπος με μεγάλο ήθος;

Λοιπόν, αυτό δεν λαμβάνεται υπόψη, αφού δεν έκανα τίποτα. Τι θέλετε για εσάς;

Κάθε μαγεία πρέπει να ασχολείται με τα δικά της έργα. Δεν αντιλέγω, οι δυνατότητές μας είναι πολύ μεγάλες, είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ όσο υποθέτουν μερικές, όχι και τόσο διορατικοί άνθρωποι…

Σκάσε, σκάσε να σε πάρει ο διάολος!

Λοιπόν, εγώ δεν θα το κάνω αυτό, εσείς θα το κάνετε μόνοι σας.

Μα κάντε το, τι βάσανο.

Τώρα αφήστε με μόνο μαζί τους.

Έτσι λοιπόν, ο άνθρωπος που έγραφε την ιστορία του Πόντιου Πιλάτου, θα πάει σε ένα υπόγειο, σκοπεύοντας να κάθεται δίπλα σε μια λάμπα και να ζει φτωχικά;

Δεν ξέρω τι του είπατε, ξέρω όμως πως δεν ήταν ό,τι πιο σαγηνευτικό. Σας λέω όμως πως το μυθιοστόρημά σας, κρύβει πολλές εκπλήξεις για σας.

Η γιορτινή βραδιά, είναι ευχάριστο όταν κρατάει λίγο παραπάνω.

Λοιπόν, αυτός που αγαπάει, πρέπει να μοιράζεται την τύχη εκείνου που αγαπάει.

Τι νόημα θα είχε το Καλό σου, αν δεν υπήρχε το Κακό;

Κάτι, πάρτε το όπως θέλετε, κακό κρύβεται στους άνδρες που αποφεύγουν το κρασί, τα παιχνίδια, την παρέα όμορφων γυναικών, τις συζητήσεις γύρω από ένα τραπέζι. Τέτοιοι άνθρωποι είτε είναι βαριά άρρωστοι, είτε στα κρυφά μισούν τους άλλους.

Στείλτε τον στα νησιά Σολοφκί μόνο και μόνο γιατί εδώ και πολλά χρόνια ζει σε μέρη πολύ πιο μακρινά από τα Σολοφκί κι είναι αδύνατον με κανένα τρόπο να τον αποσπάσει κανείς από εκεί, σας το βεβαιώνω!

Από το μυθιστόρημα του Μιχάλη Μπουλγκάκοφ “Μαιτρ και Μαργαρίτα”

Μετάφραση από τα Ρωσικά Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης

(Visited 11 times, 1 visits today)
Close