Written by 11:33 am Blog, Βιβλιοστάσιο

Λεβ Κονσόν Γράμματα από τα Γκουλάγκ

Tο βιβλίο αυτό είναι γραμμένο από έναν Εβραίο που βρέθηκε στις μυλόπετρες της Ιστορίας, έζησε τον ζόφο στην κόλαση, επιβίωσε και πολλά χρόνια μετά την αποκατάστασή του κατά τη μετασταλινική εποχή έγραψε ένα τμήμα των αναμνήσεών του.

Το βιβλίο του Λεβ Κονσόν είναι μια πραγματική κάθοδος στον Άδη, χωρίς την ελπίδα της επιστροφής. Είναι μια καταβύθιση στα μύχια του Κακού, μια γνώση από εκείνες που δεν πρέπει να κατέχει ο άνθρωπος, όπως είπε πρόσφατα η Σβετλάνα Αλεξιέβιτς, η Ρωσίδα νομπελίστρια.

Το βιβλίο αυτό κονιορτοποιεί όχι μόνο το ψεύδος που εξακολουθούν να υποστηρίζουν οι υπερασπιστές του σταλινικού ζόφου αλλά και τις ψευδαισθήσεις όλων εκείνων που ισχυρίζονται πως η θεωρία είναι σωστή, αλλά η εφαρμογή της λάθος.

Η γραφή του είναι απλή. Δεν τον ενδιαφέρει η καλλιέπεια, παρά τον διακατέχει η επιθυμία να πει τη δική του αλήθεια, την αλήθεια όπως την έζησε στα στρατόπεδα καταναγκαστικών έργων του σταλινικού καθεστώτος. Ο αναγνώστης, σε ορισμένα σημεία, νιώθει αυτή την ασθματική βιασύνη κάποιου που θέλει να προλάβει να πει όλα όσα γνωρίζει, να αφήσει πίσω του μια παρακαταθήκη, μια μαρτυρία για αυτό που συνέβη και για το οποίο ποτέ κανείς δεν τιμωρήθηκε.

Το βιβλίο αυτό είναι μια κιβωτός συμπόνιας αλλά και μνήμης για όλους εκείνους που άδικα, απάνθρωπα και ανελέητα βασανίστηκαν και υπέφεραν στα σταλινικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Κάθε ένα κείμενο που εμπλουτίζει τη βιβλιογραφία της ανθρωπιστικής τραγωδίας του 20ού αιώνα, της τραγωδίας των Γκουλάγκ, λειτουργεί ως υπενθύμιση και ως προειδοποίηση για τους κινδύνους της επανάληψής της στους ταραγμένους μας καιρούς.

Εισαγωγή, μετάφραση από τα Ρωσικά:

Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης

 Εκδόσεις Επίκεντρο

 Σελίδες: 168

ISBN: 9789604586530

Τιμή:  8,00€ (συμπεριλαμβάνεται ο Φ.Π.Α.)

(Visited 10 times, 1 visits today)
Close