Written by 9:27 pm Media kit, Εκδόσεις s@mizdat

Μαρία Σκοπτσόβα Ο Ντοστογιέφσκι και ο σύγχρονος κόσμος

Ήρθε στη ζωή του 1891 ως Ελιζαβέτα Πιλένκο κι έφυγε από αυτή, ένα μουντό πρωινό ως μοναχή Μαρία το 1945 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης  του Ράβενσμπουργκ της Γερμανίας, παίρνοντας την θέση μίας νεαρής κοπέλας, μπροστά στον θάλαμο αερίων. Για την στάση της αυτή, μετά θάνατον, το κράτος του Ισραήλ, την κατέταξε στο «Έθνος των Δικαίων».

Η μοναχή Μαρία είχε μία ενδιαφέρουσα γήινη πορεία. Κόρη ευκατάστατου νομικού, συναναστράφηκε πολλές από τις εκρηκτικές προσωπικότητες των ρωσικών γραμμάτων στο μεταίχμιο των δύο αιώνων, ασχολήθηκε με την λογοτεχνία και την ποίηση, βίωσε τις τραγικές αλλαγές στην ζωή της πατρίδας της, αυτοεξορίστηκε στην Γαλλία και, εκεί, αφιερώθηκε στην διακονία των ταπεινών και καταφρονημένων του κόσμου τούτου. Παράλληλα, ασχολήθηκε με την μελέτη και την συγγραφή, ένα από τα αποτελέσματα της οποίας ήταν και το βιβλίο «Ο Ντοστογιέφσκι και ο σύγχρονος κόσμος».

Στο μικρό αυτό μελέτημα, η μοναχή Μαρία, ασχολείται με την προσφορά του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα και εξετάσει την επιρροή που άσκησε στην ανάπτυξη τόσο της ρωσικής σκέψης, όσο και στις προτάσεις που κατέθεσε μέσω των λογοτεχνικών του έργων, για μία καλύτερη κατανόηση της ρωσικής ψυχής με όλα τα προτερήματα και μειονεκτήματα της.

Ιδιαίτερα απασχολεί την μοναχή Μαρία, ο οικουμενικός λόγος του Ντοστογιέφσκι, η ξεχωριστή θέση που αυτός κατέχει στο έργο του, η συνεισφορά του στην κατανόηση του ανθρώπου και του κόσμου, μέσα από την ανάλυση των παθών του, την πορεία του προς την αληθινή ελευθερία, την αναζήτηση του στηρίγματος στην πίστη και την πορεία προς την αθανασία της ψυχής.

Παρά την μικρή του έκταση, το βιβλίο αυτό, γραμμένο με πολλή αγάπη το 1926, αποτελεί ένα σημαντικό μνημείο στοχασμού πάνω στο έργο του Φιοντόρ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι, τα 200 χρόνια από την γέννηση του οποίου γιορτάζουμε σήμερα.

Η εισαγωγή και η μετάφραση από τα Ρωσικά είναι του Δημήτρη Β. Τριανταφυλλίδη

ISBN : 978-618-5220-50-1

Δοκίμιο

Λιανική τιμή: 8 ευρώ

Σελ:78

Διανομή:

άΠειρος χώρα

Θοδωρής Παντούλας

2114109989

6975835988

(Visited 14 times, 1 visits today)
Close