Written by 10:40 am Media kit, Βιβλιοστάσιο, Εκδόσεις s@mizdat

Στέπα # 11

Αφιερωμένο στη ρωσο-εβραϊκή λογοτεχνία, ένα θέμα άγνωστο στην Ελλάδα, είναι το τεύχος # 11 του περιοδικού Στέπα.

Στο αφιέρωμα περιλαμβάνονται εκτενή κείμενα, στα οποία διαπραγματεύεται τόσο η ιστορία της ρωσο-εβραϊκής λογοτεχνίας, όσο και κείμενα Ρώσων και Εβραίων λογοτεχνών και στοχαστών που αναδεικνύουν τη ξεχωριστή θέση και τη συμβολή των Εβραίων στο ρωσικό πολιτισμό στο διάβα των αιώνων. Ανάμεσα στις υπογραφές των κειμένων, βρίσκουμε τον Μιχαήλ Γκέφτερ, Κωνσταντίν Μπάλμοντ, Βλαδίμηρο Μαγιακόφσκι. Κωνσταντίν Παουστόφσκι, Ίννα Λισνιάνασκαγια, Λεβ Κονσόν, Ναούμ Κορζάβιν, Ισαάκ Μπάμπελ κ.α.

Στη στήλη «Αλληλογραφία» δημοσιεύονται επιστολές της Λίλι Μπρικ προς τον Βλαδίμηρο Μαγιακόφσκι, καλύπτοντας έτσι το κενό που υπήρχε, αφού γνωρίζαμε μέχρι σήμερα μόνο τις επιστολές του βάρδου της ρωσικής επανάστασης προς τη μούσα του.

Εγκαινιάζοντας μια νέα στήλη για τη ρωσική αρχιτεκτονική, ο συνεργάτης του περιοδικού Παναγιώτης Καμπάνης, μας εξηγεί το σχήμα των ρωσικών ναών.

Η Ίννα Λισνιάνσκαγια μας αφηγείται στις συναντήσεις της με τον Αρσένι Ταρκόφσκι και ο Στέφαν Τσβάιχ τη δική του με τον Μαξίμ Γκόρκι στη στήλη «Μαρτυρίες».

Ο Ιβάν Μπούνιν, ο πρώτος Ρώσος νομπελίστας, ο Α. Β. Οντογιέφσκι της κλασσικής ρωσικής λογοτεχνίας, αλλά και η Πωλίνα Ζρεμπτσόβα η αποκαλούμενη και Άννα Φρανκ της Τσετσενίας εκπροσωπούν το ρωσικό διήγημα, διαφόρων ιστορικών εποχών.

Στην κιβωτό των κειμένων για τον Φ. Μ. Ντοστογιέφσκι που εμπλουτίζεται από τεύχος σε τεύχος, δημοσιεύεται το πολεμικό άρθρο του Ιωσήφ Μπρόντσκι κατά του Μίλαν Κούντερα με αφορμή την εισβολή των σοβιετικών στην Τσεχοσλοβακία το 1968.

Η Τατιάνα Βολτσκάγια ποιήτρια από την Αγία Πετρούπολη και η Αλίσα Γκανίεβα από το Νταγκεστάν, με συνεντεύξεις που παραχώρησαν στην  Στέπα, μιλούν για τη σύγχρονη ρωσική λογοτεχνία, τον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ρόλο της γλώσσας στο δημόσιο λόγο της Ρωσίας σήμερα.

Το θεατρικό έργο του Ντμίτρι Πριγκόφ ενός εκ των ιδρυτών της μοσχοβίτικης σχολής του κονσεπτουαλισμού «Νέμεση» δημοσιεύεται ολόκληρο στο τεύχος, εγκαινιάζοντας τις παρουσιάσεις έργων δραματουργίας της ύστερης σοβιετικής, αλλά και της μετακομμουνιστικής περιόδου.

Αφιερωμένο στους πρωτοπόρους του σοβιετικού κινηματογράφου Τζίγκα Βέρτοφ και Βίκτωρ Κουλέσοφ και τη συμβολή τους στη τέχνη του μοντάζ είναι το άρθρο του νέου συνεργάτη του περιοδικού Λάμπρου Σκάρλα.

Φωτογραφίες από τον μαγικό κόσμο της Σιβηρίας, με πρόσωπα και τοπία, από τον πιο πολυταξιδεμένο σύγχρονο Ρώσο φωτογράφο Σεργκέι Μεντβέντσικοφ.

Στα Τετράδια Ρωσικής σκέψης δημοσιεύεται ένα μικρό αφιέρωμα στα 40 χρόνια από την έκδοση του πιο εμβληματικού, ίσως, ελληνικού μυθιστορήματος, «Το κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου με κείμενα του ιδίου, της Καίτης Δρόσου και του Δημήτρη Ραυτόπουλου.

Στη «Θεολογία» ξεκινάει η δημοσίευση του μνημειώδους έργου του π. Πάβελ Φλορένσκι «Ο στύλος και η εδραίωση της αλήθειας».

Στη «Φιλοσοφία» ΒλαντΙμιρ Μπιμπίχιν μας παρουσιάζει μία άγνωστη σελίδα της ιστορίας και αναλύει τη σχέση ανάμεσα στον Πετράρχης και τον Γρηγόριο Παλαμά.

Ο ιστορικός Ολέγκ Χλεβνιούκ συγγραφέας της νέας βιογραφίας του Ι. Β. Στάλιν μας εξηγεί πως ο Πούτιν εκμεταλλεύεται το συμβολισμό του ηγέτη που σφράγισε την ιστορία της Ρωσίας κατά τον 20ο αιώνα με την πολιτική του.

Και φυσικά η ποίηση από την κλασσική περίοδο, τον Αργυρό αιώνα, την περίοδο του Σαμιζντάτ αλλά και οι σύγχρονες φωνές με πολλές μεταφράσεις αλλά και πεζά κείμενα που αφορούν σημαντικούς δημιουργούς αυτού του μοναδικού φαινομένου στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας.

Το επόμενο τεύχος # 11 της Στέπας, θα περιέχει δύο αφιερώματα. Το πρώτο στο μεγάλο Ρώσο θεολόγο και στοχαστή της Διασποράς π. Γεώργιο Φλορόφσκι με αφορμή τα 40 χρόνια από την εκδημία του και στον Μπορίς Αρνέμπ και την άγνωστη στο ελληνικό κοινό ερωτική του ιστορία με την Άννα Αχμάτοβα.

ΔΙΑΝΟΜΗ

 

άΠειρος χΩρα

Θοδωρής Παντούλας

6975835988

2221062626

 

(Visited 9 times, 1 visits today)
Close