Written by 7:47 am Media kit, Εκδόσεις s@mizdat

Στέπα #16 (Δελτίο Τύπου)

Με ανανεωμένο εξώφυλλο και πλούσιο ύλη κυκλοφόρησε το #16 τεύχος του περιοδικού «Στέπα».

Στην ύλη του τεύχους περιλαμβάνεται μεγάλο αφιέρωμα στον ποιητή Βελιμίρ Χλέμπνικοφ τον «Γατόπαρδο της ρωσικής ποίησης» και στα 135 χρόνια από τη γέννησή του.

Θέλοντας να παρουσιάσουμε εκτενέστερα πρόσωπα της σημερινής Ρωσίας, το τεύχος φιλοξενεί τέσσερις συνεντεύξεις. Το τρομερό παιδί των ρωσικών γραμμάτων Ντμίτρι Μπίκοφ μιλάει στην Δημήτρη Β. Τριανταφυλλίδη. Ταυτόχρονα, αναδημοσιεύουμε μία συνέντευξη του σημαντικού σύγχρονου συγγραφέα Δανιήλ Γκράνιν με αναμνήσεις του από τον πόλεμο. Στην στήλη Cinema δημοσιεύονται συνεντεύξεις του σκηνοθέτη Αλεξέι Μπαλαμπάνοφ και του θρυλικού ηθοποιού Ιννικοέντρι Σμοκτουνόφσκι.

Η στήλη «Ρώσοι κλασσικοί» φιλοξενούν την μετάφραση του πρώτου μέρους του ποιήματος του Νικολάι Νεκράσοφ «Οι γυναίκες της Ρωσίας», ενώ ο «Αργυρός αιώνας» περιλαμβάνει ποιήματα των Μαρίνα Τσβετάγιεβα, Άννα Αχμάτοβα, Μαξιμιλιάν Βολόσιν και Αντρέι Μπέλι.

Η σύγχρονη ρωσική ποίηση μέσα από τη στήλη «Φωνές» παρουσιάζεται με έργα των Ιωσήφ Μπρόντσκι, Ρόμπερτ Ροζντέστβενσκι και Γιεβγκένι Γιεφτουσένκο, ενώ η σημερινή ποιητική ζωή αναδεικνύεται μέσα από ποιήματα των Λεβ Ρουμπινστάιν, Τατιάνα Βολτσκάγια, Τατιάνα Σέμπινα, Βιτάλι Μολτσάνοφ, Άννα Μάρκινα ,  Ευγενία Ουλιάκινα, Βαλέρι Λομπάνοφ, Ιρίνα Γιέφσκ, Νατάλια Ελιζάροβα.

Το θεατρικό έργο της Γιλένα Γκέρμινα «Πίσω από τον καθρέφτη» μας περιγράφει τις τελευταίες ημέρες από τη ζωή της Μεγάλης Αικατερίνης.

Αυτοβιογραφείται ο άγνωστος στην Ελλάδα ποιητής Αλεξάντρ Τινιακόφ, ενώ τις «Μαρτυρίες» τους καταθέτουν ο αντιφρονών Βλαντίμιρ Μπουκόφσκι, ο σκηνοθέτης Κυρίλ Σερέμπρενικοφ, ο Ίγκορ Γκολομστόκ για τον π. Αλεξάντρ Μεν και ο Μπορίς Γιεγκόροφ για τον Γιούρι Λότμαν.

Ο αναγνώστης του τεύχους θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την Γιλένα Μροζόφσκαγια, την πρωτοπόρο γυναίκα φωτογράφο της Ρωσίας των αρχών του 20ού αιώνα και να απολαύσει φωτογραφίες της από το Μουσείο Ερμιτάζ.

Τις σκέψεις τους «Περί γραφής» μοιράζονται στο τεύχος οι Άννα Αχμάτοβα, Μαξιμιλιάν Βολόσιν, Βησσαρίων Μπελίνσκι και Οσίπ Μαντελστάμ.

Η πεζογραφία εκπροσωπείται με διηγήματα του Κωνσταντίν Μπάλμνοντ, Σεργκέι Ντοβλάντοφ, Ζιναϊντας Γκίππιους και Πωλίνας Ζρεπτσόβα.

Στο «Δοκίμιο» παρουσιάζεται ο στοχασμός του Νικολάι Γκόγκολ, του Οσίπ Μαντελστάμ, του Γκασάν Γκουσεϊνοφ και της Έλενας Χατζόγλου.

Τα «Τετράδια ρωσικής σκέψης» αποτελούνται από κείμενα του Μιχάλη Πάτση για την σχέση του Ρώσου ποιητή Οσίπ Μαντελστάμ με τον Αλεξανδρινό ποιητή Κωνσταντίνο Καφάβη και του αείμνηστου Κωνσταντίνου Παπουλίδη για το Άγιο Όρος.

Η «Θεολογία» εκπροσωπείται με ένα σημαντικό κείμενο του π. Πάβελ Φλορένσκι για τους Ρώσους Παλαιόπιστους και ένα σύντομο κείμενο του Ντμίτρι Λιχατσόφ για τον Φλορένσκι.

Το κείμενο του σημαντικού φιλοσόφου και αντιφρονούντα Αλεξάντρ Ζινόβιεφ «Σημειώσεις για την ιδεολογία» επιτρέπουν στον αναγνώστη να εντρυφήσει στην κατάσταση που βρισκόταν ο φιλοσοφικός στοχασμός στην Ε.Σ.Σ.Δ και να κατανοήσει την πορεία πολλών στοχαστών εκείνης της περιόδου.

Μία αποτίμηση της ζωής και της προσφοράς του π. Αλεξάντρ Μεν από τον σύγχρονο Ρώσο στοχαστή Μιχαήλ Επστέιν, φιλοξενείται στην στήλη «In memoriam» με αφορμή την συμπλήρωση 30 χρόνων από τη δολοφονία του Α. Μεν.

Τέλος, «Αντίδωρα» προσφέρουν οι  Νατάσα Κεσμέτη, Αγγελική Πεχλιβάνη, Άννα Ρωμάνου και Διονύσης Σέρρας, με έργα τους εμπνευσμένα από την ρωσική ιστορία και πολιτισμό.

ΔΙΑΝΟΜΗ

 

άΠειρος χΩρα

Θοδωρής Παντούλας

6975835988

2221062626

(Visited 5 times, 1 visits today)
Close