Written by 7:08 pm Εκδηλώσεις

Οι Δευτέρες της Στέπας στο πατάρι του Αρμου: συνάντηση πρώτη

Οι Δευτέρες της Στέπας στο πατάρι του Αρμού

Συνάντηση πρώτη

«Γράμματα από τη Ρωσία»  ή Πώς προσεγγίζουμε το ρωσικό πολιτισμό. Παραδοχές – μεθοδολογία

 

Με αφορμή το βιβλίο του Δημήτρη Β. Τριανταφυλλίδη, η συνάντηση θα έχει ως θέμα τις βασικές παραδοχές και την μεθοδολογία προσέγγισης του ρωσικού πολιτισμού. Τι είναι εκείνο που κάνει τη Ρωσία ξεχωριστή ως χώρα και πολιτισμό; Γιατί στη Ρωσία, παρά τις πολιτικές και πολιτισμικές διαφορές αναπτύχθηκε και αναπτύσσεται ένας μεγάλος πνευματικός πολιτισμός που επηρεάζει τον Δυτικό, αλλά και άλλους, εδώ και πολλούς αιώνες; Ποια η σχέση του ρωσικού πολιτισμού με τον ελληνικό και, κυρίως, τον βυζαντινό;

Αυτά είναι μερικά από τα ζητήματα που θα αναπτυχθούν και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό

Τα «Γράμματα από τη Ρωσία» είναι ένα ιδιότυπο  οδοιπορικό στην αχανή Ρωσία των αντιθέσεων μέσα από το βλέμμα ενός ταξιδιώτη που δεν ακολουθεί τη διαδρομή του σύγχρονου τουρίστα, αλλά του περιηγητή του 19ου αιώνα.

Πρόκειται για ένα ημερολόγιο δρόμου, αποτελούμενο από 41 κείμενα, στα οποίο ο συγγραφέας  κατέγραψε εικόνες, εντυπώσεις, συναντήσεις και συναισθήματα, όπως τα έζησε ή τα ένιωσε διασχίζοντας με τρένα, λεωφορεία και αυτοκίνητα τις απέραντες εκτάσεις και τις μεγαλουπόλεις της Ρωσίας.

Ποια ιστορικά αρχέτυπα καθορίζουν την ατομική και τη συλλογική ζωή των Ρώσων; Τι ρόλο παίζει στην καθημερινότητα η χριστιανική παράδοση, γιατί για το δυτικό άνθρωπο παραμένει μία άγνωστη χώρα;

Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης, εκδότης και διευθυντής του περιοδικού «Στέπα», συγγραφέας και δημοσιογράφος, με σπουδές φιλοσοφίας στο Κίεβο και μεταφραστής ρωσικής λογοτεχνίας, αφουγκράζεται σε αυτό το λογοτεχνικό οδοιπορικό τον απόηχο του παρελθόντος, περιγράφει το ανήσυχο παρόν και προβλέπει το επικείμενο μέλλον μιας χώρας που έχει συνδεθεί όσο λίγες με τη λογοτεχνία, την πολιτική και τον αστικό μύθο.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Επίκεντρο

Δευτέρα 22-01-2018 ώρα: 19.00

Αρμός

Μαυροκορδάτου 11

 

(Visited 5 times, 1 visits today)
Close