Written by 5:01 am Εκδηλώσεις

Οι Δευτέρες της Στέπας στον Αρμό συνάντηση δεύτερη: Σλαβόφιλοι και Δυτικόφιλοι

Οι Δευτέρες της Στέπας στο πατάρι του Αρμού

Συνάντηση δεύτερη

Οι δύο σχολές σκέψης στον ρωσικό πολιτισμό:

Σλαβόφιλοι και  Δυτικόφιλοι

Στην δεύτερη συνάντηση των συνεργατών του περιοδικού με τους αναγνώστες και φίλους του,  θα γίνει αναφορά σε δύο από τα σημαντικότερα ιδεολογικά ρεύματα στην Ρωσία του 19ου αι. και στους εκπροσώπους τους. Συγκεκριμένα, στους σλαβόφιλους εντάσσονται ο Α. Χομιακώφ, ο Ι. Κιριέφσκι, οι αδελφοί Ι. και Κ. Αξάκωφ, ο Ι. Σαμάριν, ο Ν. Ντανιλέφσκι, και σε κάποιον βαθμό ο Κ. Λεόντιεφ και ο Φ. Ντοστογιέφσκι. Από την άλλη πλευρά, στους Δυτικόφιλους ή Δυτικιστές ανήκουν ο Β. Μπελίνσκι, ο ο Μ. Μπακούνιν, ο Α. Γκέρτσεν, αλλά και ο Ν. Τσερνισέφσκι, ο Ν. Ντομπρολιούμποφ και ο Ντμ. Πισάρεφ.

Στην παρουσίαση των απόψεων των δύο τάσεων επί ζητημάτων κυρίως πολιτικών, κοινωνικών, εκκλησιαστικών, θα επισημανθούν ασφαλώς οι διαφορές τους που οδήγησαν στην σφοδρή αντιπαράθεσή τους. αλλά και ορισμένες ομοιότητες στις προσεγγίσεις τους.

Οπωσδήποτε θα φανεί ότι οι αντίστοιχες ερμηνευτικές τάσεις βοήθησαν, όχι όμως πάντοτε, στον προσδιορισμό της εθνικής ταυτότητας του ρωσικού λαού, η οποία κλονιστεί από την πολιτική του Μεγάλου Πέτρου.

Ο Δημήτριος Μπαλτάς γεννήθηκε στον Βόλο το 1970. Το διάστημα 1987-1991 σπούδασε κλασσική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2002 ανεκηρύχθη διδάκτωρ της φιλοσοφίας με θέμα «Οντολογικά ζητήματα στο έργο του Γεωργίου Παχυμέρη». Ασχολείται με ζητήματα βυζαντινής και ρωσικής φιλοσοφίας. Βιβλία: Ρώσοι φιλόσοφοι (2002), Sergius Boulgakoff (2005), Σταθμοί της ρωσικής φιλοσοφίας (2007), Τομές στην ρωσική σκέψη (2008), Ντοστογιέφσκι. Ζητήματα φιλοσοφικής ανθρωπολογίας (2010), Η Ρωσία του Νικολάϊ Γκόγκολ (2011), Μαρτυρολόγιο. Συγγραφείς και καλλιτέχνες στο στόχαστρο της σοβιετικής εξουσίας (2014). Ασχολείται, επίσης, και με τη μετάφραση. Πρόσφατο μεταφραστικό του πόνημα (2015) «Η αρίστη αυτοκρατορία» του Γιαροσλάβ Πέλικαν.

Από τις εκδόσεις s@mizdατ κυκλοφορεί το βιβλίο του Ζητήματα Αισθητικής στη ρωσική σκέψη του 19ου αιώνα.

Είναι τακτικός συνεργάτης και πολύτιμος σύμβουλος της διεύθυνσης της «Στέπας».

Δευτέρα 29-01-2018 ώρα: 19.00

Αρμός

Μαυροκορδάτου 11

(Visited 6 times, 1 visits today)
Close